Wanneer je darm signalen geeft
Wanneer je darm signalen afgeeft dat er iets mis is, is het in een aantal gevallen belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. In het algemeen is het natuurlijk zo dat het verstandig is om naar je huisarts te gaan als je veranderingen opmerkt aan je lichaam. Soms is het echter van groot belang om dit zo snel mogelijk te doen. In dit artikel geven we je meer informatie over de klachten en alarmsignalen van je darm en geven we aan of je daarmee direct naar je huisarts moet gaan.
Belangrijke klachten en alarmsignalen
Er zijn diverse klachten en alarmsignalen die op een aandoening van de darm kunnen wijzen:
- Bloed en/of slijm bij de ontlasting;
- Plotselinge, hevige buikpijn;
- Diarree met hoge koorts;
- Aanhoudende diarree;
- Onverklaarbaar gewichtsverlies;
- Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon, bijvoorbeeld in regelmaat of in soort ontlasting;
- Aanhoudende buikpijn, krampen, winderigheid of andere ongemakken in de buik;
- Het gevoel dat je darm bij de stoelgang niet volledig wordt geleegd;
- Een voortdurend gevoel van aandrang, die ook na de stoelgang niet verdwijnt;
- Aanhoudende vermoeidheid en/of duizeligheid, i.v.m. bloedarmoede door een aandoening van het spijsverteringskanaal.
Naar de huisarts met deze klachten
Maak zo snel mogelijk een afspraak met uw huisarts wanneer u bloed bij uw ontlasting heeft. Ook bij diarree met hoge koorts of plotselinge, hevige buikpijn met koorts doet er u er verstandig aan contact op te nemen met uw huisarts. Het zijn belangrijke alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm. Voor andere klachten geldt dat u een afspraak maakt met de huisarts wanneer ze niet binnen twee weken verdwijnen.
Geen ernstige aandoening
Alle genoemde klachten hoeven niet te wijzen op een ernstige aandoening. Ook onschuldige ziektes kunnen deze klachten veroorzaken. Wanneer u last heeft van darmklachten, is het belangrijk om deze te bespreken met uw huisarts. Deze kan beoordelen of verder onderzoek nodig is.
Zelftest doen
Geeft uw darm signalen dat er iets niet goed is? Het is ook mogelijk om een zelftest te doen. Kies hierbij voor een betrouwbare partij. Heeft u nog vragen over dit artikel? Stel ze via ons contactformulier.