Geen deal over soepeler ontslagrecht

Trek een duidelijk rode lijn

Demissionair Minister Lodewijk Asscher van Sociale zaken zegt vakbond FNV niet in te stemmen met een nieuw sociaal akkoord over de versoepeling van het ontslagrecht. Dit zei hij op het congres in Arnhem van de grootste vakbond. De FNV is al 1,5 jaar bezig met onderhandelingen met de andere vakbonden, werkgeversorganisaties en onafhankelijke hoogleraren in de Sociaal-Economische Raad. Zij proberen een polderakkoord te bereiken met arbeidsmarkthervormingen.

Het maximaliseren van ontslagvergoedingen

Doordat het FNV niks wil veranderen aan de ontslagwetgeving, verloopt het overleg moeizaam. Tijdens het vorige akkoord in 2013 is er besloten tot het maximeren van de hoogte van ontslagvergoedingen tot €75.000 of één jaarsalaris dat hoger is. Door de werkgevers werd beloofd dat zij sneller vaste contracten zullen aanbieden. Ook zal er een halt toegeroepen worden op de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Het FNV geeft echter aan dat dit niet of onvoldoende is gebeurd. Dit is dan ook de voornaamste reden dat het niets ziet in versoepeling van het ontslagrecht.

Het is moeilijk om een medewerker te ontslaan

Het MKB-Nederland is van mening dat een deal zonder afspraken over ontslag niet past bij hun visie. Het MKB geeft aan dat sinds de invoering van de wet werk en zekerheid nog moeilijker is geworden om van niet functionerend personeel af te komen. Er moeten duidelijke personeelsdossiers opgesteld worden waarin alles is bijgehouden zodat een kantonrechter een ontslag kan goedkeuren. Minister Asscher staat achter de houding van het FNV. Hij gelooft in de wet en deze zal bijdragen aan een betere balans van werknemers met een vast en tijdelijk contract.

Een einde aan rechtsongelijkheid bij ontslag

Minister Asscher geeft aan dat hij van mening is dat er een einde is gekomen aan de rechtsongelijkheid bij ontslag. Dit komt doordat sommige werknemers door het UWV gratis werden ontslagen en andere werknemers via de kantonrechter een zak met geld meekregen. Doordat de overheid wil dat de meeste werknemers niet bij het UWV belanden maar een ontslagvergoeding krijgen, is het MKB niet blij.

Geen versoepeling van het ontslagrecht

Wanneer je voor de ene partij iets besluit kan dit nadelig uitpakken voor de andere partij. Door de houding van minister Asscher wordt het niet makkelijker voor bedrijven om medewerkers te ontslaan. Het lijkt erop dat het ontslagrecht voordeliger blijft voor werknemers dan voor werkgevers. Wij hopen dat wij door middel van dit blog u nieuwe informatie hebben gegeven over het ontslagrecht, zodat u weet waar u aan toe bent.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.