Met deze tips geef jij efficiënt leiding aan thuiswerkers

Leidinggeven in coronatijd

Er zijn veel mensen die last hebben van het feit dat ze niet op kantoor aan de slag kunnen, maar in plaats daarvan thuis moeten werken. Vooral voor leidinggevenden is dat een obstakel. Zij moeten hun team aansturen zonder dat ze even snel bij iemand langs kunnen gaan om te vragen hoe het gaat of om werkzaamheden te controleren. In dit blog geven wij daarom enkele tips om efficiënt leiderschap in deze tijd toch mogelijk te maken.

Transparantie naar je medewerkers

Vooral nu je elkaar niet ziet en je niet zomaar even snel bij iemand langs kunt gaan om ergens over te overleggen, is het ontzettend belangrijk om duidelijk te zijn naar je medewerkers. Dit begint met het maken van goede afspraken, bijvoorbeeld over wie wat doet, wanneer jullie een teamvergadering hebben, enzovoorts. Een goede planning is essentieel wanneer iedereen thuiswerkt. Ook is het verstandig om een systeem te hebben waarop informatie makkelijk online gedeeld kan worden, waardoor iedereen up-to-date is en blijft.

Weet wat er speelt

Normaal gesproken staan jullie bureaus naast elkaar, zie je elkaar bij het koffiezetapparaat en ga je tussen de middag lekker samen lunchen. Dan weet je tot op zekere hoogte wel wat er in het leven van je collega’s speelt. Maar dit is veel minder het geval wanneer iedereen thuiswerkt. Hier moet je als leidinggevende dus wat extra tijd en aandacht aan besteden. Vooral in deze tijd, waarin veel mensen last krijgen van eenzaamheid en depressieve gevoelens. (Video)bel je collega’s dus regelmatig even. Zo kom je er veel beter achter hoe het met iedereen gaat dan door contact te hebben via de mail.

Vertrouwen op je team

Ten slotte willen we je nog als tip meegeven om niet alle verantwoordelijkheden zelf op je te nemen, maar je collega’s ook te vertrouwen. Veel leidinggevenden hebben, nu ze thuis werken, veel vaker de neiging om het ‘dan maar zelf even te doen’. Dit is niet verstandig, want je maakt het jezelf alleen maar moeilijk. Ook is het voor je medewerkers prettig om te weten dat je ze vertrouwt. Zorg wel dat je extra duidelijk bent in het geven van taken, dat je goed bereikbaar bent voor vragen en durf ook op afstand feedback te blijven geven.

Hoe gaat het leidinggeven op afstand jou af? Neem contact op en laat het ons weten, wij horen graag van je!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.