Zo zorgt u ervoor dat uw blokhut in topconditie blijft

Blokhut lang zo goed als nieuw

Bent u van plan om een mooie nieuwe blokhut in uw tuin te (laten) plaatsen? Dan wilt u er natuurlijk ook voor zorgen dat die blokhut er zo lang mogelijk mooi uit blijft zien. Daarom is het belangrijk om het hout vanaf het begin goed te behandelen. Hierdoor blijft het onderhouden makkelijk, en voorkomt u schade aan de blokhut. Wij geven in dit blog enkele tips om de levensduur van uw blokhut te verlengen.

Goede fundering

Een lange levensduur van uw blokhut, begint met een goede basis. De blokhut moet altijd op een vlakke, waterpas fundering geplaatst worden. Er zijn verschillende manieren van fundering die u kunt gebruiken. Dit zijn:

  • waterpas tegelplateau
  • fundering van betonbanden
  • hardhouten fundering
  • betonvloer/houtenvloer

Wanneer u een tegelplateau of betonbanden gebruikt als fundering, is het ook belangrijk om gebruik te maken van funderingsprofielen. Zo kunt u er namelijk voor zorgen dat het water wegloopt. Optrekkend vocht in de onderste planken van de blokhut, en het houtrot wat dit tot gevolg heeft, wordt zo voorkomen.

Levensduur verlengen met dompelen

Dompelen is een manier om de blokhut te behandelen en de levensduur te verlengen. Profielen worden los van elkaar in een dompelbad met kleurloze watergedragen beits gedompeld. Daarna volgt een proces waarbij het hout gedroogd wordt. Het voordeel van deze behandeling is dat u direct kunt beginnen met de montage van de blokhut. U hoeft niet elke plank apart te beitsen en te laten drogen, waardoor u flink wat tijd bespaart.

Hout beitsen

Om een houten constructie, zoals een blokhut, te beschermen tegen invloeden van buitenaf, is het altijd belangrijk om het hout te beitsen. Met beits beschermt u de blokhut onder andere tegen uv-straling, schimmels en de weersinvloeden. Een bijkomend voordeel is dat u kunt kiezen voor een beits met kleur. Dat ziet er ook nog leuk uit!

Heeft u nog handige tips voor het behandelen van een blokhut waar onze lezers van kunnen profiteren? Neem contact op en laat het ons weten!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.