Werken met hydraulische pompen: hoe gaat u ermee aan de slag?

Werken met hydraulische pompen

Met een cilinder van slechts 2,6 kilo een last tillen van maar liefst 20.000 kilo. Of een last van 500.000 kilo horizontaal verplaatsen. Het lijkt ondenkbaar, maar met de hulp van een hydraulische pomp is het gewoon mogelijk! Wanneer u met hydrauliek werkt, werkt u met ongekende, maar gelukkig wel gecontroleerde kracht. Een hydraulische pomp is een ontzettend handig apparaat, maar het is wel belangrijk om er veilig en verantwoord mee aan de slag te gaan. Wij vertellen er in dit blog meer over.

Bijzondere aandrijftechniek

Hydrauliek is een bijzondere aandrijftechniek. Hydraulisch aangedreven systemen kunnen veel kleiner en handzamer worden uitgevoerd dan andere systemen. Vergelijk het maar eens met mechanisch, elektrisch of pneumatisch aangedreven systemen. Hydraulische pompen zijn dan ook in vrijwel elke technisch-industriële omgeving aanwezig. De belangrijkste eigenschap van een hydraulisch systeem is dat de bewegingen en krachten onder controle gehouden worden met vloeistoffen in een gesloten systeem. De vloeistof is meestal olie. Manieren waarop hydrauliek toegepast wordt die u ongetwijfeld kent zijn de laadklep van een vrachtauto, graafmachines en vijzels om zware lasten op te tillen. Maar ook op veel andere manieren wordt hydrauliek toegepast. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen lage-, middel- en hogedruk.

Lage-, middel- en hogedruk hydrauliek

Er is onderscheid tussen drie categorieën hydrauliek:

  • Lagedruk hydrauliek: tot 80 bar
  • Middeldruk hydrauliek: tot 350 bar
  • Hogedruk hydrauliek: vanaf 350

Wanneer er sprake is van lage- en middeldruk hydrauliek, kunt u dit herkennen aan de bewegingen met een hoge snelheid, lange slaglengtes en grote oliestromen. Hogedruk hydrauliek is daarentegen compacter qua volume en te herkennen aan de langzame en gecontroleerde bewegingen. Ook kenmerken kortere slaglengtes en kleine oliestromen hogedruk hydrauliek. Voorbeelden waarbij hogedruk hydrauliek zijn toegepast zijn hefcilinders (vijzels) en hydraulische scharen. Die worden bijvoorbeeld toegepast om dikke kabels door te knippen of als reddingsgereedschap om verkeersslachtoffers uit autowrakken te knippen.

Veilig werken met hydraulische pompen

Wanneer u met hydraulische pompen gaat werken, is het uiterst belangrijk om dit altijd veilig te doen. Dat begint met het kopen van het juiste product. Zoals besproken zijn er verschillende soorten hydraulische pompen. Vraag wanneer nodig advies aan een specialist en ontdek wat de juiste pomp is voor uw project. Kies bovendien altijd voor machines van goede kwaliteit. Wij raden u ten slotte zeer aan om deel te nemen aan een training veilig werken met hydrauliek.

Maakt u gebruik van een hydraulische pomp? Wat zijn uw ervaringen? Laat het ons weten via het contactformulier.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.