Schadevergoeding en strafrecht

Bent u slachtoffer geworden van een misdrijf? En heeft u hierdoor schade of letsel opgelopen? Dan kunt u een schadevergoeding vragen. Volgens het strafrecht kunt u de dader erop aanspreken om de opgelopen schade te vergoeden. Als u de schade vergoed wilt krijgen, dan moet u de volgende stappen ondernemen:

  • Doe eerst aangifte bij de politie
  • Maak een overzicht van de schade die u heeft opgelopen
  • Bekijk uw verzekeringen
  • Spreek de dader aan op een vergoeding van de schade

Aangifte bij de politie

Als u slachtoffer bent geworden van een misdrijf of een overtreding, dan dient u hier volgens het Wetboek van Strafrecht aangifte van te doen bij de politie. U kunt dit online, telefonisch of op het politiebureau doen. Vindt u het lastig om alleen aangifte te doen? Dan kunt u hiervoor de hulp inschakelen van een deskundige strafrecht advocaat.

Maak een overzicht van de opgelopen schade

Het is een aanrader om een overzicht te maken van alle kosten die u door het misdrijf heeft moeten maken. Voorbeelden hiervan zijn: reparatiekosten, inkomensverlies en medische kosten. Bewaar alle facturen, bonnetjes en bewijzen van de gemaakte kosten. Zo heeft u meer bewijs. Maak het overzicht samen met uw strafrecht advocaat. Deze weet precies welke kosten u op de dader kunt verhalen.

Bekijk uw verzekeringen

Ga na of uw verzekering de schade dekt en meld de hoogte van de schade bij uw verzekeringsmaatschappij. Voorbeelden hiervan zijn een ziektekostenverzekering die de kosten van de medische behandeling dekt of een inboedelverzekering die de schade van een inbraak vergoedt.

Strafprocedure of civiele zaak

Heeft de dader bekend dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd? Dan kunt u proberen om de dader erop aan te spreken om de schade die niet door de verzekering wordt vergoed, te betalen. Dit kunt u op de volgende twee manieren doen:

  • Via de strafprocedure
  • Via een civiele zaak

Bij beide procedures kan een strafrecht advocaat u hulp bieden. Deze wijst u op uw rechten als slachtoffer.

De strafprocedure

Via de strafprocedure legt u uw schadeclaim aan de rechter voor. Deze procedure staat bekend als “voegen in de strafprocedure”. Voordat de rechtszitting plaatsvindt, ontvangt u een formulier van het Openbaar Ministerie. Hierop dient u aan te geven welke schade u heeft opgelopen. Dit kan materiële en immateriële schade zijn. Als de rechter u gelijk geeft, dan int het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) het bedrag voor u bij de dader. Als u de schadevergoeding niet binnen acht maanden heeft ontvangen, dan is het mogelijk om een voorschot op de schadevergoeding te krijgen.

Een civiele zaak

U kunt de dader ook eerst aanspreken op het vergoeden van de opgelopen schade. Dit kunt u doen via een aangetekende brief. Levert dit niets op? Dan kunt u een strafprocedure opstarten bij de civiele rechter. Hierbij kunt u van de kantonrechter of de rechtbank eisen dat zij de dader veroordelen totdat deze de schadevergoeding heeft betaald.

Hulp nodig?

Bent u slachtoffer geworden van een misdrijf en wilt u de schade op de dader verhalen? Dan staan de strafrecht advocaten van RechtNet voor u klaar. Als u ons inschakelt voor het invorderen van een schadeclaim, staan wij direct voor u klaar. Wij bieden u altijd een deskundige en ervaren strafrecht advocaat die voor 100 procent gericht is op succes. Deze doet er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat u recht heeft op een schadevergoeding. Onze strafrecht advocaat kan u in het hele proces bijstaan; wat kunnen wij voor u doen?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.