Werken onder payroll en zwanger raken: wat nu?

Geef op tijd je zwangerschap door

Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Werk je momenteel onder payroll? Dan moet je bijtijds een melding maken van je zwangerschap. Niet alleen bij je huidige opdrachtgever, maar ook bij het payrollbureau waar vanuit je werkt. Het payrollbedrijf is namelijk je juridisch werkgever. Je bent wettelijk verplicht om je zwangerschap uiterlijk 3 maanden voor de bevalling bij je werkgever(s) te melden. Maar wat gebeurt er dan? Hoe zeker is het behoud van je baan bijvoorbeeld? En word je wel doorbetaald als je volgens payroll werkt? Lees in dit blog als over zwanger zijn en payrollen.

Laat alles over aan het payrollbureau

Zodra jij je zwangerschap op tijd en aan de juiste personen hebt doorgegeven, zal het payrollbureau een uitkering voor je aanvragen. Kortom, je wordt tijdens je zwangerschapsverlof gewoon doorbetaald. Het payrollbureau zal je wel vragen om een aantal zaken die nodig zijn voor het aanvragen van de uitkering. Zo moet je een zwangerschapsverklaring van je verloskundige, huisarts of gynaecoloog indienen. Op deze verklaring staat dat je zwanger bent en wanneer je kindje verwacht wordt. Is alle informatie goed doorgekomen en akkoord bevonden? Dan wordt in samenspraak tussen jou en je leidinggevende een datum vastgelegd waarop jouw zwangerschapsverlof in zal gaan.

Informatie over het zwangerschapsverlof

Vanaf dat je zwangerschapsverlof opneemt, gaat jouw zwangerschapsuitkering in. Deze duurt minimaal 16 weken, ook als je volgens payroll werkt. Ook al beval je eerder of later dan de uitgerekende datum, de zwangerschapsuitkering loopt altijd gelijk met het zwangerschapsverlof. Gestart kan worden met het verlof tussen de 4 tot 6 weken vóór de uitgerekende datum. Deze datum mag je zelf bepalen. Wanneer je wilt starten met je verlof geef je ook uiterlijk 3 maanden voor de uitgerekende datum aan het payrollbureau (je juridisch werkgever) en je direct werkgever door. Na de bevalling heb je nog recht op minimaal 10 weken verlof. Na het zwangerschapsverlof kun je gewoon weer gaan onder payroll gaan werken bij de opdrachtgever waar je het verlof bij aan hebt gevraagd. Let wel, bespreek van te voren of je eventueel een ander aantal uren wilt gaan werken na de zwangerschap. Is dit het geval, dan moet je daar het payrollbureau natuurlijk ook van op de hoogte stellen.

Kies ook voor payroll

Je begrijpt, werken via payroll is totaal geen probleem als je zwanger wenst te raken. Je ontvangt gewoon een zwangerschapsuitkering, je mag gewoon op zwangerschapsverlof en je kunt naderhand weer lekker aan de slag. Kortom, kies ook voor payroll!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.