Hoe inbraakbestendig is uw woning?

Wat te doen ter inbraakpreventie?

Wat we onder ‘vaak’ mogen verstaan, daarover valt te discussiëren. En gelukkig is er een dalende lijn te zien in het aantal woninginbraken over heel Nederland. Toch gebeurt het nog steeds regelmatig en is elke inbraaksituatie er natuurlijk één te veel. Een inbraak heeft immers een behoorlijke mentale impact voor de bewoners, zelfs als een binnendringer niets meeneemt. Zorgt u ervoor dat de kans op een inbraak in uw woning significant kleiner wordt door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen? Als u dan ook nog eens deze kennis deelt met uw buurt, dan is de kans groot dat potentiële inbrekers helemaal niet meer in uw straat komen. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Dat leest u hieronder.

Zorg voor deugdelijke slotbeveiligingen

Laten we met het belangrijkste beginnen. Zonder concrete beveiligingselementen als goede sloten kan een woning natuurlijk niet inbraakbestendig genoemd worden. Het is hierbij niet noodzakelijk zelf alle kennis te vergaren over alle soorten sloten die er bestaan. Het best is om een goede slotenmaker uit te nodigen die u vrijblijvend van advies en eventueel een offerte voorziet. Wat betreft uw deuren en ramen kan een dergelijke specialist u het best aanbevelingen doen over bijvoorbeeld hang- en sluitwerk, veiligheidsbeslag, bijzetsloten en raambeveiligingen.

Andere beveiligingstactieken

De hierboven beschreven manieren om uw woning te beveiligen zijn louter concreet. Er zijn echter ook andere, soms minder concrete tactieken, om de kans op inbraak te verlagen. Dit zijn daarvan de belangrijkste:

  • Gebruik buitenverlichting die aanspringt zodra iemand bij uw woning arriveert
  • Doe áltijd alle ramen en deuren op slot zodra u uw woning verlaat, ook al blijft u maar heel kort weg
  • Houd waardevolle spullen in uw woning uit het zicht
  • Wees behoedzaam met uw huissleutels: verlies deze niet en bewaar reservesleutels niet op open plekken
  • Camera’s en alarmsystemen: deze hebben een afschrikwekkende werking
  • Tenslotte: spreek met uw omwonenden af dat u elkaars woningen in de gaten houdt. Bel het alarmnummer als u iets verdachts waarneemt

Wat moet u nog doen ter inbraakpreventie?

U heeft nu al heel wat tips waarmee u aan de slag zou kunnen. Ga maar eens na in hoeverre uw woning gewild zou kunnen zijn bij potentiële dieven. Heeft u tenslotte gecontroleerd in hoeverre uw buurt populair is onder inbrekers? Aan de hand hiervan zou u ook kunnen besluiten of en welke van de bovenstaande maatregelen u neemt, met name indien er veel ingebroken blijkt te worden in uw buurt. Kortom: kom in actie en help om het aantal woninginbraken in Nederland omlaag te krijgen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.