Xenon verlichting

Wanneer je een auto hebt aangeschaft wil je soms meer van je auto dan dat er wordt aangeboden. Sommige mensen willen hun auto volledig laten customizen. Dit betekend dat je een auto anders wilt dan zoals de auto word gemaakt door de fabrikant. Dit kan uitlopen van andere bekleding tot andere banden. Wat men anno 2016 graag wilt doen is xenon verlichting in hun auto. Maar wat is dit nu eigenlijk xenon verlichting? Een xenonlamp is een gasontladingslamp waarin een lichtboog wordt opgewekt in het onder hoge druk staande gas xenon. Daardoor ontstaat een bijna puntvormige lichtbron met een hoge luminantie. Naast een bijna continu spectrum aan zichtbaar licht, bevat de uitgezonden straling bij xenonlampen ook ultraviolet licht. Er zijn xenonlampen met een vermogen van 50 W tot 15 kW.

Ontstaan Xenon

Xenon werd ontdekt in 1898 door William Ramsat en Morris Travers. Dit gebeurde tijdens een experiment uitgevoerd door beide heren. Het bleeft als residu achter tijdens het verdampen van vloeibare lucht. Dit was natuurlijk een gewaagde proef die werd gedaan. Want ze wisten niet zeker wat er zou gebeuren tijdens dit experiment. Toen ze de overblijfselen van de onderzochte proef bestudeerden werd xenon ontdekt. De naam Xenon komt van het Griekse ενоς (xenos) dat vreemdeling betekent. Het xenon gas word gebruikt in diverse soorten xenonlampen, het is een totaal van vijf verschillende soorten lampen. Zoals de bacteriëlelampen, elektronenbuizen, stroboscopen, elektronenflitsers, maar ook in robijnlasers.

Werking

Gasontladingslampen hebben een andere structuur dan andere lampen. De reden hiervoor is dat het licht geproduceerd wordt door een elektrische stroom in combinatie met verschillende gassen neon, argon, xenon en krypton. Door deze gassen stroomt een elektrische lading de aanwezige vrije elektronen en ionen geleiden deze stroom waardoor er gasontlading plaats vindt. Deze vrije elektronen worden door een elektrisch veld versneld waardoor deze botsen tegen de atomen van het gas en met de metaalatomen. Hierdoor worden elektronen van het hoogste energieniveau naar een nog hoger energieniveau gebracht. Wanneer de energie terugvalt naar het oorspronkelijke energieniveau wordt er elektromagnetische straling uitgezonden welke door de fluorescerende stoffen binnen de lamp tot licht wordt omgezet.
Voor goede xenon verlichting xenon verlichting zijn er diverse aanbieders, maar kijk altijd goed naar de goedkoopste. Want je wilt niet een verkeerde aankoop riskeren.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.