Een tuinkachel zonder rookontwikeling? Lees hier hoe!

Een tuinkachel zonder rookontwikeling? Lees hier hoe!

De rookontwikkeling van uw tuinkachel beperken

Allereerst is een vuur stoken zonder rookontwikkeling onmogelijk, omdat rook en vuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ons land staat bekend als een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, waardoor het stoken van een vuurtje niet onopgemerkt blijft. Dit is niet erg, zolang er niet te veel rookontwikkeling plaatsvindt en u anderen hiermee niet tot last bent. In dit blog vertellen wij u hoe u ervoor kunt zorgen dat uw (nieuwe) tuinkachel voor zo min mogelijk rookontwikkeling zorgt. Lees verder voor onze tips en start met het beperken van de rookontwikkeling van uw tuinhaard!

Gebruik de juiste brandstof

Allereerst is het van belang de juiste brandstof te gebruiken. Vroeger stond de tuinkachel ook wel bekend als een allesbrander. Hierdoor werd ook van alles in de tuinhaard gegooid, zo ook afval en andere schadelijke stoffen. Tegenwoordig is dit echter verboden. Alleen onbehandeld hout (niet geimpregneerd) dat goed gedroogd is, mag voor de haard worden gebruikt. Om het vochtpercentage van het hout te meten, kunt u een houtvochtigheidsmeter gebruiken. Hierbij drukt u de twee pinnetjes van de meter in het hout. Na enkele seconden verwijdert u het apparaat en ziet u het vochtigheidspercentage verschijnen. Dit doet u meerdere keren aan diverse zijden van het hout. Het gemiddelde percentage van de houtvochtigheid dient onder de 15% te zijn. Wanneer het hout goed gedroogd is, zorgt dit voor een goede verbranding en levert u dit ook meer warmte op. Naaldhout wordt veelal gezien als minder geschikt hout voor de tuinhaard, maar niets is minder waar. Het kan zijn dat er bij het stoken van deze houtsoort meer rookontwikkeling voorkomt, maar ook dat kan voorkomen worden met de juiste techniek. Enkel wanneer de verbrandingstemperatuur onvoldoende is, komt dit veel voor. Zorg er dan ook voor dat de temperatuur voor het verbranden op de juiste hoogte is. Zo werkt het hars ook mee als brandstof. Welke techniek u hiervoor het beste kunt gebruiken? Wij vertellen u hier meer over in de volgende alinea.

De juiste stooktechniek

Bij het stoken van uw tuinkachel kunt u het beste gebruik maken van de Zwitserse methode. Dit is een methode waarbij er wordt gestookt zonder dat er teveel uitstoot plaatsvindt. Hierbij werkt u niet eerst met klein materiaal, maar begint u juist met het branden van de grote blokken hout. In de eerste fase hiervan is het belangrijk dat er zoveel mogelijk luchttoevoer is. Heeft u een terraskachel met een glazen deur? Dan kunt u deze het beste ietwat helpen om de toevoer van zuurstof gemakkelijker te maken. Brandt het vuur eenmaal op de juiste manier, dan kunt u de luchttoevoer vervolgens verminderen. In de fase die hierop volgt stopt u de dunne houtjes en aanmaakblokken in uw tuinkachel. Wanneer uw vuur goed brandt, trekt de rook geheel automatisch naar boven. Op deze manier hebben u en anderen geen last van de rook en kunt u optimaal van uw tuinhaard genieten.

Een tuinkachel met een rookkanaal

Wist u dat een rookkanaal een sterke invloed heeft op de werking van uw tuinkachel? Het doel hierbij is uiteraard het afvoeren van vrijgekomen gassen gedurende de verbranding. Moet het rookkanaal dan ook aan specifieke eisen voldoen? Gebruikt u een haard binnenshuis, dan gelden hier strenge regels voor. Zo zijn er regels voor de lengte van het rookkanaal. Heeft u een tuinkachel, dan hoeft u hier geen rekening mee te houden. Indien u een lang rookkanaal heeft en toch last ervaart van de rook, kan dit uiteraard niet de bedoeling zijn. Een tuinkachel hoort juist voor ontspanning te zorgen. Gelukkig kunt u vrij gemakkelijk een verlengstuk voor uw tuinhaard aanschaffen. Hierdoor komt de rookafvoer pas op een hoger punt naar buiten, waarop u de rook niet in uw gezicht krijgt. De meeste tuinkachels zijn voorzien van een rookkanaal. Ga te rade bij een specialist en laat u adviseren omtrent de beste hoogte van het rookkanaal van uw tuinkachel. Zij weten als geen ander welk rookkanaal uw tuinhaard behoeft en kunnen met gemak een passend en eveneens stijlvol rookkanaal aan u adviseren.

Goed onderhoud

Heeft u eenmaal een vuurtje gestookt in uw tuinkachel, dan blijven er altijd asresten over. Misschien vraagt u uzelf af of het een noodzaak is om elke keer na het stoken uw tuinhaard schoon te maken. Dit is echter zeker geen vereiste. U kunt een nieuw vuurtje gerust nog eens stoken op de asresten van het vorige vuur. Hoewel een schoonmaak niet elke keer nodig is, brandt het hout wel beter in een schone haard. Een beter vuur betekent ook dat er minder rookontwikkeling plaatsvindt. Heeft uw tuinkachel een aslade? Dan is uw schoonmaak zo gepiept. U kunt de lade ze uit de haard nemen en weer terugplaatsen voor het volgende gebruik. De as van uw tuinkachel kan trouwens zeer van nut zijn voor uw tuin. Dit werkt namelijk ook als meststof. Zo zorgde as bij vulkanische landschappen voor een zeer vruchtbare grond. U dient bij het stoken van uw tuinkachel niet enkel rekening te houden met zo min mogelijk rookontwikkeling, maar ook met de asresten die overblijven. Deze resten dient u in een gesloten zak in de afvalcontainer te gooien. Doe dit echter pas als deze goed zijn afgekoeld. Voor personeel van vuilnisdiensten is het namelijk zeer schadelijk wanneer zij rondvliegend as inademen bij het legen van de container.

Start met het beperken van uw rookontwikkeling!

Start vandaag nog met het beperken van de rookontwikkeling van uw tuinkachel en draag een steentje bij aan een beter milieu. Stook met het juiste hout en maak gebruik van de handige Zwitserse stooktechniek. Zorg er daarnaast voor dat uw tuinkachel het juiste rookkanaal heeft en houd ook het onderhoud van uw tuinhaard goed in de gaten. Indien u onze tips allen opvolgt, heeft u de minste kans op een teveel aan rookontwikkeling. Wij hopen u met onze tips voldoende op weg te hebben geholpen, zodat u een goed vuur creëert zonder teveel uitstoot van rook. Op deze manier kunt u volop genieten in uw tuin met uw familie en/of vrienden bij een fijne, warme tuinkachel. Wij wensen u veel succes bij het opvolgen van onze tips!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.