Kiezen voor een advocaat of een rechtsbijstandverzekering?

Als u juridisch hulp nodig heeft

Als u een juridisch vraagstuk heeft of te maken krijgt met een geschil, dan kunt u een advocaat inschakelen. Wat u ook kunt doen, is bij voorbaat al een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Puur ‘voor het geval dat’. Wat is het verstandigst om te doen? Welke financiële consequenties gelden voor beide opties? Wij zochten het voor u uit. In dit blog leest u een vergelijking tussen het inschakelen van een advocatenkantoor versus het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

Kiezen voor een rechtsbijstandverzekering

Wat ten eerste belangrijk is om te weten, is dat een rechtsbijstandverzekering niet afgesloten kan worden op het moment dat u juridische hulp behoeft. De verzekeringsmaatschappij weet dan immers dat u hen veel geld gaat kosten. Als u zo’n verzekering af wilt sluiten, dan doet u dat dus voor de zekerheid, ‘voor het geval dat’. Het voordeel van een verzekering is dat u precies weet hoeveel u maandelijks kwijt bent. Ook kunt u eenvoudig inzien hoeveel u kwijt bent (aan eigen risico bijvoorbeeld) als u daadwerkelijk gebruik moet maken van de rechtshulp. Een nadeel van een rechtsbijstandverzekering is dat u niet weet van wie u hulp krijgt. Het kan daardoor voorkomen dat u ontevreden bent over de specialist. U kunt vervolgens alsnog zelf een advocaat inschakelen via de Vrije Advocaat Keuze regeling.

Kiezen voor een advocaat

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan staat u voor de keuze een advocaat in te schakelen. Maar ook als u wél beschikt over een rechtsbijstandverzekering mag u tegenwoordig een beroep doen op de Vrije Advocaat Keuze. De kosten hiervoor worden in de meeste gevallen vergoed door de verzekering. Groot voordeel van deze regeling is dat u zelf kunt kiezen wie u als advocaat wenst. Zo is het eenvoudiger iemand in te schakelen die gespecialiseerd is in het rechtsgebied waar u advies of ondersteuning in wenst. Stel duidelijk af met de advocaat welke strategie bepaald wordt voor het traject. Ook om nare verrassingen zoals hoge kosten, die niet meer door de verzekering vergoed worden, te voorkomen.

Tips als u zelf een advocaat wilt inschakelen

Als u zelf een advocaat wilt in schakelen, is het belangrijk te kiezen voor een ervaren, betrouwbaar en bewezen advocatenkantoor. Hierbij enkele tips om zo’n kantoor te ontdekken tussen het grote aanbod kantoren:

  • Zijn de advocaten volledig opgeleid en ruim ervaren?
  • Heeft u een prettig gevoel bij de advocaat die u helpt?
  • Communiceert het kantoor transparant, helder en duidelijk?
  • Wordt er aandachtig naar uw situatie en wensen geluisterd?
  • Is het advocatenkantoor gespecialiseerd in meerdere rechtsgebieden?

Als u bovenstaande punten met ‘ja’ kunt beantwoorden, heeft u een geschikt advocatenkantoor gevonden.

Kiest u voor het advocatenkantoor of de verzekering?

Kiest u voor de zekerheid alvast voor een rechtsbijstandverzekering of schakelt u een advocaat in als u er plotseling één nodig blijkt te hebben? Welke keus u ook maakt, u mag vanwege de Vrije Advocaat Keuze regeling altijd een beroep doen op een advocaat naar uw wens. Veel succes met uw zoektocht naar een advocatenbureau dat volledig aan uw wensen voldoet!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.