De kosten voor de taxibranche stijgen in 2018

De NEA-index

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de kosten voor de taxibranche stijgen in 2018. Er wordt een stijging van 2 procent verwacht volgens de NEA-index. Ondanks dat de kosten stijgen met 2,6 procent, vindt er toch een correctie van 0,6 procent plaats. Dit wordt veroorzaakt doordat de loonkosten en brandstofkosten veel lager uitgevallen dan eerder was berekend. Panteia stelt de NEA-index samen in opdracht van Sociaal Fonds Taxi. Hiermee worden dan ook de meest recente kostenontwikkelingen voor de taxibranche berekend. Hierbij gaat het om gemiddelden. De kosten kunnen namelijk per taxibedrijf anders uitvallen. De daadwerkelijke en geraamde kosten die met de NEA-index worden berekend, gaan over alle vormen van taxivervoer.

Vaststaande feiten

Alle kostenontwikkelingen zijn gebaseerd op feiten die vaststaan. Hierbij kunt u denken aan de cao taxivervoer en een prognose van het Centraal Planbureau. Echter is er tijdens de berekening van de kostenontwikkelingen, geen rekening gehouden met een stijging van de kosten door een toename van de congestie. Onzekerheden in de toekomstige kostenontwikkelingen, zijn ook niet in de ramingen opgenomen. Vanuit druk van de vakbonden is er onlangs een nieuwe cao taxivervoer gerealiseerd. Hierdoor krijgt de taxibranche een loonsverhoging van 3 procent. Waarbij er verwacht wordt dat de sociale lasten met 6,7 procent stijgen in 2018. De gehele verandering van de loonkosten, waarbij de sociale lasten zijn inbegrepen, komt in 2018 uit op 3,9 procent.

Een aanpassing van de brandstofkosten

Er wordt in 2018 een aanpassing van -0,8 procent verwacht qua brandstofkosten. Voor een raming van de dieselprijs is de ontwikkeling van de olieprijs volgens het Centraal Planbureau gebruikt. Hierbij is ook gebruik gemaakt van de vastgelegde inflatiecorrectie op de accijns. De accijns op diesel is per 1 januari 2017 verandert met +0,8 procent. Er is een trend aan het ontstaan in de taxibranche. Steeds meer voertuigen switchen namelijk van diesel naar elektrisch rijden. De komende jaren wordt onderzocht op welke manier deze brandstofsoorten in de index meegenomen kunnen worden.

Betaalbaar en duurzaam

Ondanks dat de kosten voor de taxibranche stijgen, zijn er veel taxibedrijven die betaalbaar blijven. Daarnaast zijn er ook nog eens taxibedrijven die betaalbaar én duurzaam zijn. Dit is dan ook wat steeds meer taxigebruikers wensen. Zo betaalbaar mogelijk van a naar b in een duurzame taxi. Maar waar vindt u nu zo’n duurzaam en betaalbaar taxibedrijf? Wij gingen op onderzoek uit en vonden Gre-Go. Dit taxibedrijf is betaalbaar en vervoert u volledig elektrisch in taxi’s van het merk Tesla. Hierbij maken zij uiteraard gebruik van groene stroom.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.