Motorrijles

De eerste motorrijles: zo ziet die eruit

Zo gaat een eerste motorrijles

Spannend hoor zo’n eerste motorrijles! Heeft u er altijd van gedroomd om te leren mottorrijden, en is het nu zo ver om voor het eerst te gaan lessen? Dan is het belangrijk om alvast te weten wat u kunt verwachten. Daarom vertellen we in dit blog meer over hoe zo’n eerste motorrijles verloopt.

Proefles op het oefenterrein

Wanneer u uw eerste motorrijles heeft, gaat u daar niet meteen mee de weg op. Tijdens de eerste motorrijles begint u namelijk op een oefenterrein. Hier leert u uw rijinstructeur en het voertuig kennen. Sommige motorrijscholen hebben hun eigen oefenterrein, maar het is ook mogelijk dat de motorrijschool gebruik maakt van een openbaar oefenterrein. U begint met voertuigbeheersing door middel van een aantal oefeningen. Zo leert u hoe het voertuig precies werkt. Voorbeelden van oefeningen zijn slalommen tussen pionnen en optrekken en afremmen.

Voor het eerst de weg op

Bij de meeste serieuze rijscholen is het zeker niet zo dat u de eerste les dus al de weg op gaat. Dat gebeurt pas wanneer u de motor goed beheerst. De hoeveelste motorrijles dat is, hangt af van uw ervaring en leervermogen. In veel gevallen gaat het al om de les na de eerste proefles. Voor veel mensen is voor het eerst de weg op net zo spannend als de eerste motorrijles in het algemeen. Op de weg leert u hoe u de technieken die u op het oefenterrein geoefend heeft in de praktijk toe moet passen. Op de weg komt u namelijk veel verschillende verkeerssituaties tegen. De rijinstructeur rijdt achter u aan en geeft tijdens het motorrijden praktische aanwijzingen. Het gemiddelde aantal rijlessen dat nodig is, is ongeveer 20 tot 25.

De juiste kleding

De meeste rijscholen hebben algemene voorschriften over de motorkleding die voor alle rijlessen gelden. Per motorrijschool verschilt het of het gaat om een aanbeveling of verplichting. Wij raden echter aan om al vanaf de eerste rijles de juiste motorkleding te dragen. Goed beschermende kleding kan namelijk levensreddend zijn. We hebben het dan over een motorbroek, motorjas, motorhandschoenen en natuurlijk een helm. Bij sommige scholen kunt u de juiste kleding voor uw eerste motorrijles lenen. Dit kunt u bij de rijschool navragen.

Waar liep u tegenaan tijdens uw eerste motorrijles? Deel uw ervaringen met ons via het contactformulier!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.