Rookmelders binnenkort mogelijk verplicht voor iedereen

Goede rookmelder is belangrijk

Een goede rookmelder is ontzettend belangrijk. Het kan zelfs het verschil tussen leven en dood zijn! Geen wonder dus dat het in nieuwbouwwoningen al verplicht is om een brandmelder op te hangen. Maar nu kan het in de toekomst verplicht worden om ook voor oude woningen een goede rookmelder te kopen. Wij vertellen er in dit blog meer over.

Rookmelder verplicht voor iedereen?

Jaarlijks worden één op de zevenenzestig woningen getroffen door een brand. Dit komt neer op 80.582 woningen per jaar, en er worden dagelijks 220 brandclaims gedaan. Dat is ontzettend veel! Het ergste is dat er jaarlijks ongeveer 30 doden vallen bij woningbranden. Bij ruim zes van de tien fatale branden was er geen rookmelder in het pand aanwezig. Sinds 2003 moesten er in nieuwbouwhuizen al rookmelders geplaatst worden. De overheid wil deze regeling uitbreiden. Het doel is om vanaf 1 juli 2022 een rookmelder op elke etage van elk huis verplicht te maken. Maar u moet het eigenlijk niet doen omdat het verplicht is, maar voor uw eigen veiligheid. Een brandmelder maakt uw woning simpelweg een stuk veiliger.

Slimme rookmelder

Er zijn verschillende rookmelders te krijgen. Onze tip is om te kiezen voor een slimme rookmelder. Die is verbonden met de wifi. Dit betekent dat u hem kunt bedienen met de telefoon. Wanneer de brandmelder afgaat, hoort u niet alleen het alarm, maar krijgt u ook een notificatie op uw telefoon. Hierdoor wordt u ook op de hoogte gesteld van eventuele brand wanneer u niet thuis bent. U kunt ook dan meteen actie ondernemen. Naast een slimme rookmelder kunt u ook een slimme koolmonoxide melder (of een combinatie van de twee) aanschaffen om uw woning nog veiliger te maken.

Wat te doen bij brand?

Maar dan gaat het alarm af en is er brand, wat doet u dan? Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op brand, en een plan te hebben wanneer er iets gebeurd. Enkele dingen die u alvast kunt regelen zijn:

  • Bedenk een vluchtroute en zorg dat die goed toegankelijk is
  • Heb de juiste spullen in huis wanneer er brand is. Een rookmelder is belangrijk, maar ook een blusdeken en een brandblusser
  • Volg een BHV cursus om te weten wat u in gevaarlijke situaties moet doen

In het geval van brand, zorgt u voor:

  • Dat u en uw huisgenoten veilig zijn. Ga dus niet meteen zomaar de brand proberen te blussen
  • Bel direct de brandweer

Wilt u meer informatie over het beveiligen van uw woning tegen brand? Neem dan contact met ons op!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.